VDS Advocaten

Boete rechtbank maal 8? Hoe werken opdeciemen?

boete rechtbank maal 8

Wanneer je door de rechtbank veroordeeld wordt tot het betalen van een geldboete, komt daar altijd een extraatje bij kijken: de opdeciemen. Stel, je krijgt een boete van 100 euro. Door de opdeciemen kan dit bedrag in werkelijkheid oplopen tot 800 euro. Maar hoe zit dat precies? 

Hoeveel bedragen de opdeciemen momenteel? 

De opdeciemen zijn een soort vermenigvuldigingsfactor die wordt toegepast op geldboetes. Sinds 1 januari 2017 is deze factor vastgesteld op 8. Dit betekent dat elke boete die je krijgt, in principe vermenigvuldigd wordt met dit getal. Een boete van 250 euro wordt dus eigenlijk 2.000 euro. 

Wanneer gaat een boete bij een rechtbank maal 8? 

De toepassing van de opdeciemen is standaard bij elke geldboete die door de rechtbank wordt opgelegd. Deze maatregel is ingevoerd om de waarde van geldboetes aan te passen aan de inflatie, zonder dat de wet telkens aangepast moet worden. Het zorgt ervoor dat de straf zijn waarde behoudt en een afschrikwekkend effect heeft. 

Zijn er nog andere kosten om rekening mee te houden bij een veroordeling? 

Naast de vermenigvuldiging met opdeciemen, moet je ook rekening houden met extra kosten. Denk hierbij aan een bijdrage aan het slachtofferfonds en de vaste bijdrage aan het Fonds voor Juridische Tweedelijnsbijstand. Deze komen bovenop de verhoogde boete. Ook gerechtskosten, zoals dagvaardingskosten, kunnen het totaalbedrag verder opdrijven. 

Voorbeeld totale kost verkeersboete politierechtbank 

Een veroordeling tot geldboete kan dus flink oplopen. 

Hieronder geven we een kort voorbeeld van een verkeersboete van 200 euro die door de politierechter werd uitgesproken voor de overtreding ‘rijden onder invloed’: 

 • Bedrag van de geldboete: € 200 x 8 opdeciemen = € 1.600 
 • Bijdrage slachtofferfonds: € 25 x 8 opdeciemen = € 200 
 • Bijdrage Fonds Juridische Tweedelijnsbijstand: € 24 
 • Gerechtskosten: € 90 
 • Totale kost: € 1.914 
   
  Je zal dus finaal veel meer moeten betalen dan de strafrechtelijke geldboete van 200 euro als je voor de politierechtbank wordt veroordeeld. De hierboven vermelde totale kosten omvatten geen advocaatkosten. Wanneer je voor de politierechtbank moet verschijnen, zal je wel vaak beroep kunnen doen op jouw rechtsbijstandsverzekering. Zij zullen een deel van de totale kosten dekken en zorgen voor professionele verdediging door een rechtsbijstand advocaat.   
   
  Wil je meer advies hierover of heb je hulp nodig? Wij staan klaar om je bij te staan met raad en daad. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek. 

Inhoud

Picture of Guy Van Der Steichel

Guy Van Der Steichel

Guy Van Der Steichel is een advocaat met meer dan 30 jaar ervaring aan de Antwerpse balie. Zijn specialisaties situeren zich vooral in bouwrecht en verzekeringsrecht. In 1991 richtte hij het advocatenkantoor VDS advocaten op. Via deze website wenst hij iedereen te informeren.

LEES ONZE ARTIKELEN

Meer lezen over onze expertises