VDS Advocaten

2 promille alcohol boete 

2 promille alcohol boete

Rijden onder invloed van alcohol is een ernstige overtreding die niet alleen jouw veiligheid maar ook die van anderen op de weg in gevaar brengt. In België wordt rijden met een alcoholgehalte van meer dan 0,5 promille in het bloed beschouwd als rijden onder invloed. De gevolgen kunnen variëren van boetes tot zelfs een gevangenisstraf, afhankelijk van de hoeveelheid alcohol die werd aangetroffen. Indien uit de ademtest blijkt dat er sprake is van een promillage van 2 of meer, zal dit bijzonder ernstig worden genomen. 

2 promille alcohol boete – overzicht boetes en straffen 

Wanneer je betrapt wordt op rijden met een alcoholgehalte van 2 promille in jouw bloed, kun je rekenen op strenge straffen. Vanaf meer dan 1,8 promille is het zo dat er geen onmiddellijke inning of een minnelijke schikking mogelijk is. Je zal dus sowieso een dagvaarding van de gerechtsdeurwaarder ontvangen om te verschijnen voor de politierechtbank. 

De geldboetes voor dergelijke overtredingen beginnen bij minimaal 1.600 euro en kunnen oplopen tot 16.000 euro, afhankelijk van de omstandigheden van de overtreding en of het een herhaling betreft. Daarnaast kun je een rijverbod verwachten dat varieert van 8 dagen tot zelfs vijf jaar. De politierechter is dan ook wettelijk verplicht een alcoholslot op te leggen behoudens een uitzondering die kan worden gevraagd op basis van een blanco strafregister. 

In geval van herhaaldelijk dronken rijden, zal de strafmaat nog fors toenemen. Zo kan de geldboete bij herhaling op herhaling binnen 3 jaar oplopen tot wel 6.400 euro en meer. 

Met welke factoren zal de rechtbank rekening houden? 

Bij het bepalen van de strafmaat houdt de rechtbank rekening met verschillende factoren. Denk hierbij aan jouw rijgedrag op het moment van de overtreding, eerdere verkeersovertredingen of veroordelingen, de indruk die je geeft, het al dan niet agressief zijn ten aanzien van politie en de specifieke omstandigheden waaronder de overtreding plaatsvond. Ook het feit of je al dan niet betrokken was bij een verkeersongeval speelt een rol. 

Heb je recht op gratis bijstand? 

Het is belangrijk om te weten dat er vaak verzachtende omstandigheden kunnen worden ingeroepen om jouw straf zo laag mogelijk te houden. Een advocaat kan hierbij helpen. Bovendien is juridische bijstand vaak inbegrepen bij jouw rechtsbijstandsverzekering waardoor je niet zelf voor deze kosten hoeft op te draaien. Het is dus zeker de moeite waard om vrijblijvend om advies te vragen aan een advocaat gespecialiseerd in deze materie. 

Inhoud

Picture of Guy Van Der Steichel

Guy Van Der Steichel

Guy Van Der Steichel is een advocaat met meer dan 30 jaar ervaring aan de Antwerpse balie. Zijn specialisaties situeren zich vooral in bouwrecht en verzekeringsrecht. In 1991 richtte hij het advocatenkantoor VDS advocaten op. Via deze website wenst hij iedereen te informeren.

LEES ONZE ARTIKELEN

Meer lezen over onze expertises