VDS Advocaten

Boete vluchtmisdrijf – hoe hoog kan deze oplopen? 

Boete vluchtmisdrijf

Vluchtmisdrijven worden zwaar bestraft in het Belgisch strafrecht. Bij een vluchtmisdrijf verlaat een bestuurder de plaats van het ongeval zonder zijn identiteit bekend te maken of de nodige vaststellingen af te wachten. Dit kan leiden tot hoge boetes en andere sancties. Het is belangrijk om te weten welke gevolgen u kunt verwachten als u betrokken bent bij een vluchtmisdrijf. 

Hoe hoog kan de boete voor vluchtmisdrijf oplopen? 

De hoogte van de boete voor een vluchtmisdrijf hangt af van de schade die is veroorzaakt. Voor een ongeval met enkel materiële schade kan de boete variëren van €1.600 tot €16.000. Als er naast materiële ook lichamelijke schade is, kan de boete oplopen tot tussen de €3.200 en €40.000. In geval van herhaling binnen drie jaar is er een verdubbeling van deze bedragen mogelijk. 

Wat zijn de andere sancties in geval van een vluchtmisdrijf? 

Naast hoge geldboetes riskeert u ook andere zware straffen bij een vluchtmisdrijf. Dit kunnen zijn: 

  • Gevangenisstraf: Bij een ongeval met enkel materiële schade kan dit variëren van 15 dagen tot 6 maanden. Wanneer het gaat om een ongeval met gewonden zonder dodelijke afloop kan de gevangenisstraf oplopen tot 3 jaar. Bij dodelijke afloop kan de gevangenisstraf oplopen tot 4 jaar. 
  • Rijverbod: Dit kan variëren van 8 dagen tot 5 jaar, en in sommige gevallen zelfs tot een levenslang rijverbod of verval van het recht tot sturen. 
  • Herstelonderzoeken: U moet mogelijk slagen voor een theoretisch en praktisch examen, en psychologische tests ondergaan om uw rijbewijs terug te krijgen. 

Bij herhaling van een vluchtmisdrijf binnen drie jaar, worden de boetes verdubbeld en kan de gevangenisstraf oplopen tot 8 jaar. 

Heeft u vragen over de gevolgen van een vluchtmisdrijf of heeft u juridische bijstand nodig? Neem dan contact op met VDS Advocaten voor deskundige begeleiding en ondersteuning. 

Inhoud

Picture of Guy Van Der Steichel

Guy Van Der Steichel

Guy Van Der Steichel is een advocaat met meer dan 30 jaar ervaring aan de Antwerpse balie. Zijn specialisaties situeren zich vooral in bouwrecht en verzekeringsrecht. In 1991 richtte hij het advocatenkantoor VDS advocaten op. Via deze website wenst hij iedereen te informeren.

LEES ONZE ARTIKELEN

Meer lezen over onze expertises