Een aankoopbelofte is een belangrijk juridisch document in het aankoopproces van vastgoed. Maar wat houdt zo’n aankoopbelofte precies in? Wat gebeurt er als een koper deze belofte wil verbreken? Moet er sowieso een schadevergoeding betaald worden? Hieronder we een overzicht van de juridische aspecten rond een aankoopbelofte, zodat jij precies weet wat je rechten zijn en waar je aan toe bent.
Wat is een aankoopbelofte?
Een aankoopbelofte is een juridisch bindende overeenkomst in het kader van een vastgoedtransactie waarbij de koper aangeeft bereid te zijn het onroerend goed te kopen onder bepaalde voorwaarden en binnen een bepaalde termijn.
Er bestaan echter verschillende vormen van aankoopbeloftes, elk met een ander juridisch effect.
Eenzijdige of wederzijdse belofte: wat is het verschil?
Vanuit juridisch standpunt is er een groot verschil tussen een eenzijdige aankoopbelofte en een wederzijdse aan- en verkoopbelofte.
- Eenzijdige aankoopbelofte: bij een eenzijdige aankoopbelofte verbindt de koper zich (mondeling of schriftelijk) om het onroerend goed aan te kopen binnen een bepaalde termijn en voor een bepaalde prijs. De verkoper is echter niet verplicht om op deze eenzijdige belofte in te gaan. Een eenzijdige aankoopbelofte biedt dan ook geen garantie dat de transactie daadwerkelijk doorgaat.
- Wederzijdse aankoop- en verkoopbelofte: in een wederzijdse belofte verbinden zowel de koper als de verkoper zich om de verkoop onder de afgesproken voorwaarden uit te voeren. Deze wederzijdse belofte creëert meer zekerheid voor beide partijen, omdat ze wederzijds bindend is én ervoor zorgt dat een van beide partijen niet zomaar kan terugkrabbelen zonder juridische gevolgen.
De aankoopbelofte verbreken als koper: kan dat zomaar?
Een aankoopbelofte verbreken kan zowel door de koper als door de verkoper. Er zijn wel belangrijke kanttekeningen op te merken omdat het gaat om een bindende overeenkomst. Het zomaar verbreken ervan kan bijgevolg aanzienlijke juridische gevolgen hebben.
Als koper de aankoopbelofte verbreken is niet eenvoudig. Door het bindende karakter van de overeenkomst moet de koper zich strikt genomen houden aan de termijn, voorwaarden en de prijs die hij heeft opgenomen in zijn belofte.
Afhankelijk van wat er is opgenomen in de aankoopbelofte, zijn er verschillende mogelijkheden om toch onder de aankoopbelofte uit te komen.
Schadevergoeding voor het verbreken van de aankoopbelofte
Wanneer je de aankoopbelofte verbreekt zonder geldige reden, kan dit leiden tot een schadevergoeding. Doorgaans wordt deze schadevergoeding opgenomen in de aankoopbelofte zelf. Deze schadevergoeding voor het verbreken van de aankoopbelofte bedraagt vaak 10% van de prijs van het vastgoed.
Betekent dit dat je je zomaar moet neerleggen bij deze schadevergoeding? Zeer zeker niet. De wetgeving omtrent vastgoedovereenkomsten is namelijk zodanig complex dat het goed mogelijk is dat bepaalde regels worden overtreden. Er kunnen ook specifieke ontbindende of opschortende voorwaarden zijn opgenomen in de verbintenis. Bovendien kan je ook proberen om te onderhandelen met de tegenpartij.
Aankoopbelofte verbreken via een advocaat?
Wanneer je een aankoopbelofte wenst te verbreken of af te sluiten, kan je best twee keer nadenken. Vanaf dat er een akkoord is, zijn er namelijk bijna altijd juridische gevolgen als één van de partijen dit akkoord wenst te verbreken. Het is dan ook verstandig om een advocaat met een expertise in vastgoedrecht onder de arm te nemen.
Overweeg je een aankoopbelofte te verbreken of wil je meer weten over jouw rechten en plichten? Neem vandaag nog contact op met ons advocatenkantoor voor professionele juridische begeleiding.