In België wordt het gebruik van een gsm achter het stuur kordaat aangepakt. Sterker nog, de wetgeving rond gsm-gebruik in het verkeer is de laatste jaren zelfs nog aanzienlijk verstrengd. Wie betrapt wordt, moet rekenen op een stevige geldboete. Daarnaast kan het ook resulteren in een dagvaarding voor de rechtbank, met alle gevolgen van dien. Hieronder behandelen we de belangrijkste vragen en informatie omtrent het gebruik van de gsm achter het stuur.
Gsm achter het stuur: een duidelijke definitie
Artikel 8.4. van de wegcode gaat over het gsm-gebruik in het verkeer. Over een gsm achter het stuur zegt dit wetsartikel het volgende:
“Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is.”
Je mag dus tijdens het rijden geen enkel mobiel elektronisch apparaat met een scherm vasthouden of gebruiken. Onder de term ‘mobiel elektronisch apparaat’ valt onder andere een tablet, gsm, laptop, mp3-speler, etc. Betekent dit dan dat je je GPS plots niet meer mag gebruiken? Nee, dat niet. Je moet echter wél aan strenge voorwaarden voldoen.
Een strengere aanpak: van tweede naar derde graad
De overheid wil streng optreden tegen het gebruik van de gsm achter het stuur omwille van de bewezen risico’s van afleiding. De Belgische wetgeving rond gsm-gebruik was al streng, maar de laatste jaren werd de aanpak hiervan nog eens verhard. Oorspronkelijk werd gsm-gebruik in de auto gezien als een overtreding van de tweede graad. In een recente wetswijziging is dat een overtreding van de derde graad geworden – met zwaardere sancties als gevolg.
Betrapt met een gsm achter het stuur: rechtbank of niet?
Het is niet altijd 100% duidelijk wanneer je wél of niet naar de politierechtbank moet. Er zijn echter een aantal situaties in kaart te brengen die je kans op een dagvaarding voor de rechtbank aanzienlijk verhogen:
- Het lokale vervolgbeleid: Afhankelijk van het parket van het arrondissement waar je jouw overtreding pleegt, moet je al dan niet naar de rechtbank voor gsm-gebruik achter het stuur. Zo was er recent een actieweek in de provincie Antwerpen waarbij er steeds een rijverbod voor 15 dagen werd opgelegd en een onmiddellijke inning werd aangeboden van 174 euro.
- De omstandigheden: is er bijvoorbeeld sprake van een ongeval door het gebruik van een GSM achter het stuur?
- Een recent behaald rijbewijs: als je minder dan 2 jaar je rijbewijs hebt, ongeacht je leeftijd, is de kans op een dagvaarding groter. Je begaat immers een overtreding van de derde graad als beginnende bestuurder.
- Een betwisting van de boete: betwist je de onmiddellijke inning of minnelijke schikking en ben je het niet eens met je boete? Dan zal je voorkomen.
De wetgeving en het vervolgbeleid rond gsm-gebruik achter het stuur in België is niet mals – en ze lijkt alleen maar strenger te worden. Bovendien kunnen de mogelijke straffen verregaande consequenties hebben voor jou als bestuurder. Het is daarom, aangezien de boetes en mogelijke gevolgen sterk afhankelijk zijn van de specifieke omstandigheden, verstandig om in geval van een dagvaarding juridisch advies in te winnen bij een expert op het vlak van verkeersrecht.
Ben je gedagvaard wegens gsm-gebruik achter het stuur of wil je je straf betwisten? Neem vandaag nog contact op met ons advocatenkantoor voor professionele juridische begeleiding.