Niet akkoord met de expert verzekering? Betwisten van schadevergoedingen 

wat als je niet akkoord bent met expert verzekering

Wanneer je betrokken raakt bij een ongeval of schade lijdt aan je woning of auto, komt meestal een expert van de verzekeraar langs. Hij stelt een verslag op over de begrote schade, op basis waarvan de verzekeraar een schadevergoeding voorstelt. Toch voelen verzekerden zich soms tekortgedaan. Ze vragen zich dan af wat ze kunnen doen als ze het niet eens zijn met de expert van de verzekering. Hieronder zoeken we uit hoe een schadevergoeding wordt begroot, of je dit bedrag kan betwisten en welke stappen je daarvoor kan zetten. 

De rol van de expert: wie beslist over je schadevergoeding? 

Nadat je melding maakt van een schadegeval, kan je verzekeraar een expert inschakelen om de schade te beoordelen. Een expert stelt in opdracht van de verzekeringsmaatschappij een rapport op en adviseert de verzekeraar over het bedrag dat betaald zou moeten worden. Dit kan gaan over verschillende soorten schade, zoals schade aan je auto, je woning of schade ten gevolge van een medisch incident. Het is daarbij mogelijk dat de werkelijke kost afwijkt van het bedrag dat vergoed wordt. Denk bijvoorbeeld aan schade aan een wagen waarbij de expert kan vaststellen dat er ook voorafgaande schade bestond. In dat geval zal de schadevergoeding doorgaans niet de volledige herstelkost dekken. Hoewel de verzekeraar doorgaans het advies van de expert volgt, hoeft dit bedrag evenwel niet altijd finaal te zijn. Soms leidt de inschatting van de schade tot discussies omdat kosten of herstelwerken volgens jou of een andere betrokken partij niet voldoende of net te veel worden vergoed. 

Wat als je het niet eens bent met de expert van je verzekering? 

Ben je van mening dat de schadevergoeding die wordt toegekend niet in verhouding staat tot de werkelijk geleden schade, of vind je dat de verzekeraar enkel naar het rapport van zijn eigen expert luistert, dan heb je het recht om deze conclusies te betwisten. De expert kan de schade soms verkeerd inschatten doordat bijvoorbeeld bepaalde elementen (nog) niet gekend zijn op het moment van de expertise. Bovendien kan er ook een conflict ontstaan wanneer de tegenpartij of je eigen verzekeraar snel wil uitbetalen, zonder dat alle kosten grondig in kaart zijn gebracht. 

Hoe verloopt een tegenexpertise en wanneer schakel je die in? 

Voel je je benadeeld, dan kan je een eigen expert inschakelen. Dat is je volste recht als verzekerde. Deze tegenexpertise gebeurt door een onafhankelijke expert die de situatie opnieuw beoordeelt. Hij bekijkt de omvang van de schade, vergelijkt prijzen van herstellingen en maakt een eigen rapport op. Dat rapport kan soms sterk afwijken van het eerste, wat de mogelijkheid soms opent om met de verzekeraar of de tegenpartij te onderhandelen. Het is verstandig om niet te lang te wachten met het aanvragen van een tegenexpertise. Hoe sneller je namelijk een duidelijke inschatting hebt, hoe sterker je positie tijdens de besprekingen. 

Hoe een advocaat verzekeringsrecht je kan bijstaan 

Soms blijft de verzekeraar bij het oorspronkelijke bedrag, ook al heb je een tegenexpertise laten uitvoeren. Een advocaat gespecialiseerd in verzekeringsrecht kan dan helpen om meer gewicht in de strijd te gooien. Deze kijkt of de polisvoorwaarden correct worden toegepast en of de verzekeringsmaatschappij of tegenpartij haar verplichtingen nakomt. Als onderhandelingen niet tot een oplossing leiden, kan de advocaat je verder bijstaan in een gerechtelijke procedure. 

In veel gevallen is het niet eenvoudig om een correcte schadevergoeding te bekomen. Als je het niet eens bent met de expert van de verzekering of twijfelt aan het bedrag dat een verzekeraar voorstelt, heb je de mogelijkheid om dit te betwisten via een tegenexpertise. Loop je vast, dan biedt een advocaat verzekeringsrecht uitkomst. 

Bij VDS Advocaten hebben we ruime ervaring met schade- en vergoedingskwesties. We kunnen je helpen bij onderhandelingen met de verzekeraar en, indien nodig, ook in de rechtbank. Heb je een rechtsbijstandsverzekering, dan wordt de kostprijs voor deze juridische hulp meestal betaald door je rechtsbijstandsverzekeraar.  

Neem gerust contact op voor een persoonlijk gesprek via het nummer +32 3 248 42 44, per mail naar secretariaat@lawfirmvds.com of via de contactpagina op onze website. Zo sta je sterker in je recht en vergroot je je kans op een schadevergoeding. 

Inhoud

Picture of Guy Van Der Steichel

Guy Van Der Steichel

Guy Van Der Steichel is een advocaat met meer dan 30 jaar ervaring aan de Antwerpse balie. Zijn specialisaties situeren zich vooral in bouwrecht en verzekeringsrecht. In 1991 richtte hij het advocatenkantoor VDS advocaten op. Via deze website wenst hij iedereen te informeren.

LEES ONZE ARTIKELEN

Meer lezen over onze expertises