VDS Advocaten

Rechtsbijstand advocaat – Heb je recht op gratis bijstand?

Rechtsbijstand advocaat

Het is interessant om na te gaan of je via jouw rechtsbijstandsverzekering recht hebt op bijstand door een advocaat, iets waar veel mensen recht op hebben maar zich niet bewust van zijn. In het doolhof van juridische vraagstukken kan de nood aan juridisch advies of tussenkomst door een advocaat snel opduiken. De rol van jouw rechtsbijstandsverzekering wordt als cruciaal aanzien wanneer je te maken krijgt met de politierechtbank, een familiekwestie of een arbeidsgeschil. 

Wat houdt de dekking via een rechtsbijstandsverzekering juist in? 

Een rechtsbijstandsverzekering biedt je de mogelijkheid om juridische hulp in te roepen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de kosten. Dit type verzekering dekt de erelonen en de gerechtskosten van jouw advocaat waardoor jij deze niet meer moet betalen. Je hebt dus recht op een professionele verdediging zonder zelf enige financiële druk te ervaren. In de volksmond zegt men dat zij dan recht hebben op een ‘gratis advocaat’ betaald door de verzekeraar.  

Wanneer heb je recht op een advocaat via je rechtsbijstandsverzekeraar? 

Het is eerst belangrijk om na te gaan of je een rechtsbijstandsverzekering hebt. Vaak gaat het hier om een verzekering die gekoppeld is aan jouw autoverzekering, jouw familiale verzekering of jouw brandverzekering. De situaties waarin je beroep kunt doen op je rechtsbijstandsverzekering zijn divers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: 

  • Geschillen in het verkeersrecht en strafrechtelijke verdediging voor de politierechtbank; 
  • Het verhalen van schade na een ongeval; 
  • Een conflict met een overheidsdienst; 
  • Echtscheidingsdossiers; 
  • Bouwgeschillen; 
  • Allerhande aansprakelijkheidsdossiers. 

Heb je met een rechtsbijstand vrije keuze van advocaat? 

Ja, de wet verzekert je van de vrije keuze van advocaat. Je bent niet verplicht om akkoord te gaan met een advocaat die door jouw rechtsbijstandsverzekeraar wordt voorgesteld. Dit betekent dat je zelf een advocaat kunt kiezen die jouw belangen het beste vertegenwoordigt, een vrijheid die essentieel is voor een vertrouwensrelatie tussen jou en een advocaat. 

Overzicht rechtsbijstand advocaat kosten 

De rechtsbijstandverzekering dekt een breed scala aan kosten, waaronder: 

  • Erelonen en gerechtskosten van de advocaat; 
  • Kosten voor dagvaarding en expertise; 
  • Rechtsplegingsvergoeding die mogelijk aan de tegenpartij verschuldigd is. 

Het is echter wel belangrijk om op te merken dat een rechtsbijstandverzekering geen schadevergoeding, geldboetes of minnelijke schikkingen terugbetaalt. 

Is het aangeraden om beroep te doen op een advocaat voor de politierechtbank? 

Absoluut. Zonder juridische kennis jezelf verdedigen voor de politierechtbank kan uitdagend zijn. Een advocaat kent de wetgeving, kan de bewijslast onderzoeken en weet hoe jouw rechten het best verdedigd kunnen worden voor een rechtbank.  

Het inzetten van een gespecialiseerde advocaat, vooral in complexe gevallen zoals verkeersrecht, biedt niet alleen een geruststelling maar verhoogt ook de kans op een positieve uitkomst. Neem dus bij twijfel altijd contact op met een advocaat om jouw situatie te bespreken. Jouw recht op een eerlijke behandeling en verdediging staat immers centraal, en met de juiste rechtsbijstand sta je er niet alleen voor.

Inhoud

Guy Van Der Steichel

Guy Van Der Steichel

Guy Van Der Steichel is een advocaat met meer dan 30 jaar ervaring aan de Antwerpse balie. Zijn specialisaties situeren zich vooral in bouwrecht en verzekeringsrecht. In 1991 richtte hij het advocatenkantoor VDS advocaten op. Via deze website wenst hij iedereen te informeren.

LEES ONZE ARTIKELEN

Meer lezen over onze expertises