Wat is kapitaliseren? – Alles over kapitalisatie bij letselschade

wat is kapitaliseren

Wanneer je lichamelijke schade ondervindt na een ongeval, kan een schadevergoeding volgen. Toch is er vaak onduidelijkheid over de term “kapitalisatie” en de juridische en verzekeringstechnische aspecten hiervan. Kapitaliseren bij letselschade is een manier om toekomstige schade in één keer om te zetten naar een forfaitair bedrag. Hoe werkt dit en wat zijn de gevolgen? Hieronder lees je er meer over. 

Heb je recht op schadevergoeding bij letselschade? 

Letselschade ontstaat wanneer je door de fout van een andere partij lichamelijke letsels oploopt. Er kan dan voor de veroorzaker of aansprakelijke partij een juridisch afdwingbare verplichting bestaan om deze schade te vergoeden. Een vordering op de aansprakelijke partij kan voor alle betrokkenen grote gevolgen hebben, zeker wanneer de kosten oplopen. Periodieke betalingen bieden soms een oplossing, maar vaak kiest men voor een eenmalige kapitaalsuitkering. Zo hoef je niet telkens nieuwe vergoedingen te vorderen. Denk bijvoorbeeld aan medische kosten, inkomensverlies en morele schade. 

In veel gevallen neemt de verzekeraar het initiatief tot vergoeding, maar toch is het ook verstandig om eerst juridisch advies in te winnen voor je hiermee instemt. De belangen van de verzekeraar zijn namelijk niet altijd volledig afgestemd op die van het slachtoffer. 

Wat wil kapitaliseren zeggen? 

Kapitaliseren betekent dat toekomstige periodieke vergoedingen (zoals voor verdere medische kosten of inkomstenverlies) worden omgezet in één kapitaal. Door een rente of interest toe te passen, wordt de resterende looptijd van de schadeberekening in geld uitgedrukt. Deze interest kan in de rechtspraak hierover soms variëren naargelang de parameters die de rechter die de zaak behandelt hanteert. Een vaak toegepaste methode is bijvoorbeeld dat men rekening houdt met een wettelijk of forfaitair percentage om de toekomstige schade te berekenen. 

Bij letselschade zorgt kapitalisatie ervoor dat het slachtoffer direct beschikt over een groter bedrag. Deze kapitalisatiemethode verrekent alle kosten, gederfde inkomsten en eventuele toekomstige aanpassingen in één keer. Het Hof van Cassatie heeft in verschillende arresten verduidelijkt dat de beoordeling van de rechter belangrijk is om te bepalen welke methode men toepast. Zo moet er onder meer rekening worden gehouden met de graad van arbeidsongeschiktheid, de levensverwachting en de wettelijke interesten. Na het bepalen van de verschillende onderdelen van de schade en zekere toekomstige schade, kan de totale schadevergoeding worden berekend en ineens worden uitbetaald. 

De rol van de advocaat bij kapitalisatie na letselschade 

De berekening van een kapitalisatie is niet altijd eenvoudig. De verzekering kan bij discussies over rente, interesten of specifieke parameters een ander standpunt innemen dan het slachtoffer. Een advocaat gespecialiseerd in verzekeringsrecht kan helpen om jouw dossier correct voor te leggen, de juiste berekeningen te maken en de meest recente rechtspraak aan te halen. Zo kom je sterker uit de onderhandelingen of de gerechtelijke procedure. 

Een advocaat met ervaring in dit vakgebied helpt je om valkuilen te vermijden en je belangen optimaal te verdedigen. VDS Advocaten is gespecialiseerd in onder meer aansprakelijkheidsrecht en verzekeringsrecht en staat je graag bij. Aarzel niet om ons te contacteren als je twijfelt over de juiste aanpak van jouw zaak. 

Inhoud

Picture of Guy Van Der Steichel

Guy Van Der Steichel

Guy Van Der Steichel is een advocaat met meer dan 30 jaar ervaring aan de Antwerpse balie. Zijn specialisaties situeren zich vooral in bouwrecht en verzekeringsrecht. In 1991 richtte hij het advocatenkantoor VDS advocaten op. Via deze website wenst hij iedereen te informeren.

LEES ONZE ARTIKELEN

Meer lezen over onze expertises
× Chat met ons