VDS Advocaten

Betwisting aansprakelijkheid bij een ongeval – Wat te doen bij een verkeersongeval?  

betwisting aansprakelijkheid ongeval

Volgens Statbel gebeuren er gemiddeld dagelijks zo’n 100 ongevallen op ons Belgische wegennet met gemiddeld dagelijks ongeveer 120 verkeersslachtoffers. Of het nu om een lichte aanrijding gaat of om een ongeval met ernstige materiële schade of zelfs gewonden, het is van groot belang om onmiddellijk correct te handelen. Dit kan in de eerste plaats bijkomende gevolgschade voorkomen maar ook oeverloze discussies over aansprakelijkheid vermijden. Hoe je handelt meteen na een ongeval kan bepalen hoe goed je je rechten kunt verdedigen en kan helpen te achterhalen wat de oorzaak is van het ongeval en wie aansprakelijk is voor de schade.  

Wat moet je doen als je betrokken bent bij een verkeersongeval? 

Bij een verkeersongeval is het cruciaal om meteen de juiste stappen te nemen: 

  • Zorg voor veiligheid: Voor je aan iets anders denkt, zorg ervoor dat de situatie zo veilig mogelijk is na een ongeval. Zet de knipperlichten aan, plaats een gevarendriehoek en draag een fluohesje. Controleer of er gewonden zijn en bel de hulpdiensten indien nodig. Of je nu zelf betrokken bent of louter getuige bent, bied in ieder geval hulp aan. De wet verplicht zelfs om hulp te bieden aan personen in nood. Doe je dit niet dan maak je je schuldig aan schuldig verzuim of pleeg je mogelijk zelfs vluchtmisdrijf als je als veroorzaker of betrokkene de plaats van het ongeval verlaat alvorens “dienstige vaststellingen” kunnen worden gedaan. In beide gevallen riskeer je een strafrechtelijke vervolging die kan uitmonden in geldboeten en een gevangenisstraf op basis van het Strafwetboek en de Wegverkeerswet.  
  • Verzamel bewijzen: Is de situatie veilig en worden eventuele gewonden verzorgd? Maak dan na het ongeval zo snel mogelijk foto’s van de situatie ter plekke. Neem foto’s van de stoffelijke schade, de slachtoffers, de betrokken voertuigen, de omgeving en alle nuttige elementen die je ziet. Noteer gegevens van getuigen en de tegenpartij. Als de politie ter plaatse komt, kan zij verder helpen met alle nodige vaststellingen te doen en verklaringen af te nemen die ze opneemt in een proces-verbaal. Bezorg ook een kopie van de verzamelde gegevens aan de politie.  
  • Vul het Europees aanrijdingsformulier in: Dit document speelt een sleutelrol in de latere afhandeling van het ongeval. Vul het aanrijdingsformulier nauwkeurig en objectief in en maak een duidelijke situatieschets indien mogelijk. Om discussie achteraf te vermijden, onderteken je het formulier pas als je volledig akkoord bent. Dit document vormt namelijk een belangrijk aanknopingspunt om te bepalen wie van de betrokken partijen in fout en aansprakelijk is. 
  • Verwittig je verzekeraar: Stuur vervolgens het ingevulde aanrijdingsformulier samen met de verzamelde bewijzen zo snel mogelijk door naar jouw verzekeraar. Hij gaat dan aan de hand van de aangeleverde informatie de geleden schade begroten, beoordelen wie de schade moet vergoeden en eventueel contact opnemen met de verzekeraar van de tegenpartijen.  

Door deze stappen te volgen, vermijd je mogelijks onnodige discussies over wie aansprakelijk is voor het ongeval en ben je beter voorbereid op eventuele betwistingen. 

Het betwisten van de aansprakelijkheid bij een ongeval en het belang van een rechtsbijstandsverzekering 

In sommige gevallen kan een discussie over de aansprakelijkheid ontstaan met de tegenpartij. Dit kan leiden tot lange discussies met verzekeringsmaatschappijen of zelfs tot een gerechtelijke procedure en bijkomende kosten, bijvoorbeeld voor het aanstellen van een verkeers- of gerechtsdeskundige. Een correct en volledig ingevuld Europees aanrijdingsformulier is hierbij van onschatbare waarde om de omstandigheden van het ongeval te schetsen maar ook een rechtsbijstandverzekering biedt een belangrijke bescherming bij ongevallen. Of je nu schade aan je voertuig hebt, lichamelijke letsels oploopt of te maken krijgt met complexe omstandigheden rond het ongeval, deze verzekering kan in vele gevallen de nodige gemoedsrust bieden. 

Deze verzekering: 

  • Vergoedt de kosten van rechtsbijstand bij een geschil over wie aansprakelijk voor het ongeval moet worden gesteld; 
  • Helpt bij het opstarten van een procedure voor schadevergoeding bij de rechtbank; 
  • Ondersteunt je bij onderhandelingen of betwistingen met de tegenpartij en de verzekeringsmaatschappijen van andere betrokkenen. 

Het kan verstandig zijn om proactief contact op te nemen met een specialist in verkeersrecht wanneer je betrokken bent bij een ongeval, twijfels hebt over aansprakelijkheid of wil overgaan tot betwisting van jouw aansprakelijkheid bij een ongeval. Ons team van advocaten kan nagaan of je recht hebt op bijstand via jouw rechtsbijstandsverzekering en beschikt over de expertise om meteen advies te verlenen zodat je de nodige maatregelen kan treffen. 

Inhoud

Picture of Guy Van Der Steichel

Guy Van Der Steichel

Guy Van Der Steichel is een advocaat met meer dan 30 jaar ervaring aan de Antwerpse balie. Zijn specialisaties situeren zich vooral in bouwrecht en verzekeringsrecht. In 1991 richtte hij het advocatenkantoor VDS advocaten op. Via deze website wenst hij iedereen te informeren.

LEES ONZE ARTIKELEN

Meer lezen over onze expertises
× Chat met ons